top of page

ENERJİ ANATOMİSİ ÇAKRALAR

ÇAKRALAR NEDİR?

Çakralar vücudun enerji merkezleridir. Bedenin orta hattında bulunan çakralar, güçlü enerji merkezleridir. Çakra, Sankskritçe çark demek. Omurganın tabanından başın tepesine kadar omurgayı hizalayan yedi ana çakra vardır. Her çakranın kendi titreşim frekansı, rengi vardır ve özel fonksiyonları yönetir. Ancak insan vücudundaki manevi enerji merkezine başvurur. Bu görünmez enerji, bizi sağlıklı ve canlı tutan hayati bir yaşam gücüdür. Yaşamlarımızı dönüştürmek ve iyileştirmek için kullanabiliriz. Çakralar fiziksel bedendeki bir bezle çakışır ve her biri belirli bir renk ve enerji yayar. Her bir çakra, varlığımızın belirli ruhsal, duygusal, psikolojik ve fiziksel yönleriyle ilgili olduğundan, çakraların tıkanması veya işlev bozukluğunun fiziksel, psikolojik ve duygusal bozukluklara yol açabileceği söylenir. Öte yandan, bu enerji merkezlerinin bilinçli farkındalığının ve dengelenmesinin refaha ve sağlığa yol açtığına inanılıyor.

7 ÇAKRA – NİTELİKLERİ, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ:

1. MULADHARA ÇAKRA – KÖK ÇAKRA

Muladhara Çakra omurganın dibinde anüs ile cinsel organlar arasında yer alır. Rengi kırmızıdır ve toprak elementini temsil eder. Hayatta kalma, istikrar, hırs ve kendi kendine yeterlilik duyguları ile karakterizedir. Bu çakra dengesiz olduğunda, temelsiz, hırssız, amaçsız, korkulu, güvensiz ve sinirli hissedebilir. Ancak Muladhara Çakra dengelendiğinde kişi kendini kararlı, kendinden emin, dengeli, enerjik, bağımsız ve güçlü hissedebilir.

2. SVADHİSHTHANA ÇAKRA – SAKRAL ÇAKRA

İkinci çakra, Svadishthana Çakra, alt karın bölgesinde, göbeğin yaklaşık dört parmak altında bulunur. Rengi turuncudur ve su elementini temsil eder. Sakral Çakranın nitelikleri cinsellik, arzular, yaratıcılık ve öz-değer için temel ihtiyaçlardır. Dengesiz olduğunda, kişi duygusal olarak patlayıcı, huzursuz, enerji ve yaratıcılıktan yoksun, manipülatif veya cinsel düşüncelerle takıntılı hissedebilir. Svadhishthana Çakra dengelendiğinde, kişi pozitif, canlı, memnun, şefkatli ve sezgisel hissedebilir.

3. MANİPURA ÇAKRASI – SOLAR PLEKSUS ÇAKRASI

Manipura Çakrası veya Solar Pleksus Çakrası, solar pleksustaki göbeğin yukarısında (göbek ile göğüs kafesinin tabanı arasında) bulunur. Ateş elementini temsil eder ve rengi sarıdır. Bu çakra enerji ve ego, öfke ve saldırganlık gibi duygularla karakterizedir. Manipura Çakranın dengesizliği kendini fiziksel olarak sindirim sorunları, karaciğer sorunları veya şeker hastalığı ile gösterebilir. Duygusal düzeyde, depresyon, özgüven eksikliği, öfke ve mükemmeliyetçilik ile mücadele edilebilir. Çakrayı dengeye getirerek kendini enerjik, kendinden emin, üretken ve odaklanmış hissedebilir.

4. ANAHATA ÇAKRASI – KALP ÇAKRASI

Anahata Çakrası, adından da anlaşılacağı gibi Kalp Çakrası, kalp bölgesinde yer almaktadır. Rengi yeşil ve elementi havadır. Bu dördüncü Çakra, sevgi, bağlılık, şefkat, güven ve tutku duyguları ile karakterize edilen vücuttaki dengenin yeridir. Anahata Çakra dengesi bozulduğunda kişi öfke, güven eksikliği, kaygı, kıskançlık, korku ve karamsarlık gibi duygusal sorunlarla karşılaşabilir. Bu çakrayı uyumlu hale getirerek şefkatli, iyimser, arkadaş canlısı, motive olmuş, anlayışlı ve şefkatli hissedebilirsiniz.

5. VİSHUDDHA ÇAKRASI – BOĞAZ ÇAKRASI

Beşinci Çakra, Boğaz Çakrası, boğazın tabanında bulunur ve tiroid bezi ile çakışır. Rengi parlak mavi ve öğesi boşluktur. Vishuddha Çakra ilham, ifade, inanç ve iletişim kurma yeteneğini temsil eder. Boğaz Çakrasının dengesizliği çekingenliğe, sessizliğe, zayıflık hissine veya düşüncelerinizi ifade edememeye neden olabilir. Boğaz Çakrasının Dengesi kendini yaratıcılık ve pozitif ifade etme, yapıcı iletişim ve tatmin ile gösterebilir.

6. AJNA ÇAKRASI – ÜÇÜNCÜ GÖZ ÇAKRASI

Kaşların arasında Ajna Çakra (‘Agya Çakra’ olarak telaffuz edilir) bulunur. Element içermez ancak bir rengi vardır: indigo mavisi. Üçüncü Göz Çakrası, daha fazla konsantrasyon ve farkındalık getirmek için genellikle asana uygulaması sırasında odak noktası olarak kullanılır. Ajna Çakra üzerine meditasyonun geçmiş yaşamların karmasını yok ettiği ve kurtuluş ve sezgisel bilgi verdiği söylenir. Nitelikleri zeka, sezgi, anlayış, içgörü ve kendini tanımadır. Bu çakra dengesi bozulduğunda, kişi kendini iddiasız hissedebilir, başarıdan korkabilir veya tam tersine egoist olabilir. Ajna Çakranın dengesizliği fiziksel düzeyde baş ağrısı, bulanık görme ve göz yorgunluğu olarak ortaya cıkabilir. Ajna Çakra dengelendiğinde, kişi ölüm korkusu ve maddi şeylere bağlılık duymaz.

7. SAHASTRARA ÇAKRA – TAÇ ÇAKRA

Yedinci Çakra, Sahastrara Çakra, başın tepesinde bulunur. Ayrıca bu çakra bir elementi temsil etmez. Menekşe veya beyaz renklidir. Sahastrara Çakra maneviyatın, aydınlanmanın, dinamik düşüncenin ve enerjinin merkezidir. Bilgeliğin içe doğru akışına izin verir ve kozmik bilincin armağanını getirir. Dengesiz kaldığında, kişi sürekli bir hayal kırıklığı hissinden, neşe kıvılcımından ve yıkıcı duygulardan muzdarip olabilir.

KAÇ TANE ÇAKRA VAR?

Çoğunlukla ‘yedi çakrayı’ duyarız, ancak vücutta sonsuz sayıda çakra vardır. Yedi ana çakradır. Her birincil çakranın alt çakraları vardır.

ÇAKRALARIN İŞLEVİ VE ÖNEMİ

Çakralar dağıtım merkezleridir. Beş pranayı yerel bölgelerine dağıtırlar. Her çakra belirli bir bölgede yer alır ve o bölgeye hitap eder. Örneğin kök çakrası, Apana prana’yı dağıtacak ve pelvik bölgedeki organlara enerji sağlayan pelvik bölgeye dağıtacaktır. Bir çakra düzgün çalışmadığında, bu dağılım bozulur ve fiziksel veya enerjik sorunlar ortaya çıkar.

ÇAKRANIN ŞEKLİ NEDİR?

Çakraların şekli hakkında birçok efsane vardır. Bazıları çakraların dönen disklere benzediğini söyler, bazıları çakraların omurgadan sarkan çiçekler gibi olduğuna inanır, bazıları çakraların dondurma külahları gibi olduğunu düşünülüyor çünkü çakralar gözle veya herhangi bir cihazla görülemiyor. Yani, duyduklarımıza inanıyoruz. Eski kutsal yazılar, çakranın top gibi bir küre olduğunu söylüyor. Dünya, güneş sistemimizin büyük bir çakrası, galaksi samanyolu için küçük bir çakradır. İnsanın hayal gücünün ötesinde bir enerjiyi dağıtmak için döner.

YEDİ ANA ÇAKRAYI NASIL DENGELEYEBİLİR VEYA UYANDIRABİLİRSİNİZ?

Her çakra belirli bir frekans ve hızda döner. Bu sıklık ve hız, diyet, yaşam tarzı, düşünce kalıpları vb. Gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu, pranaların dağılımı ile ilgili sorunlara neden olur. 50 wattlık ampulünüzün 500 watt veya 10 watt elektrik kaynağı aldığını hayal edin. .

Çakraları dengelemek için kullanılan araçlardan bazıları şunlardır:

Diyet: Çakralardaki dengesizliğin ana nedenlerinden biri vücuttaki beş elementin dengesizliğidir. Dengeli bir diyet, vücudun unsurlarında denge sağlamaya yardımcı olur.

Asanalar: Çakraların işlevlerini iyileştirmek ve kendilerini iyileştirmek için uyarmaya yardımcı olur.

Solunum: Nefes alma vücuttaki prana akışını artırmaya ve bayat pranayı gidermeye yardımcı olur.

Meditasyon: Zihni temizlemeye, olumsuzluk ve manipülasyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

1.486 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page